woensdag 17 december 2014

Beetje leuk tafelen met kerst dit jaar.

Hij komt er weer aan en meestal nog in meervoud ook, het kerstdiner. En ieder jaar komt bij mij de vraag weer; wat te doen met de kinderen? Niet dat ik ze wil dumpen (nee?)(ohnee...) maar zo'n kerstdiner op zich is al een uitdaging, laat staan mét kinderen.
Nu ze wat ouder worden, is het wat gemakkelijker, maar toen ze alle drie nog klein waren, vond ik zo'n kerstdiner met kinderen eerder ingewikkeld dan handig. Want je wilt ze er natuurlijk graag bij hebben, maar normaal zijn ze tijdens de avondmaaltijd al met 10 minuten klaar, hou ze met het kerstdiner dan maar eens een uurtje of wat aan tafel. Dus hoe hou je ze zo lang mogelijk, zo gezellig mogelijk aan tafel?
Voor sommige ideeën gaat die super strak gedekte kersttafel die je voor dit jaar in gedachte had, even niet door. Maar je kan natuurlijk overal je eigen draai aangeven.
Voor de wat serieuzere diners is het vooral zaak dat ze zichzelf goed vermaken en dat de tafel er leuk gedekt voor hun uitziet (kleine kinderen kunnen zich helemaal verliezen in kerstlampjes, dus voilà, kerstlampjes op tafel!) laat ze bijvoorbeeld hun eigen (plastic) kerstbal versieren, of dek de kindertafel met bruinpakpapier waar ze naar hartenlust op kunnen tekenen. Laat ze hun eigen gerecht of dessert versieren, of zorg voor photoboot attributen aan tafel, zo krijg jij de leukste foto's en hebben zij lol.
Je kunt de tafelaankleding zo gek maken als je zelf wilt. Amerikanen zijn er over the top in, maar hebben soms wel goede ideeën.
Hoe ik mijn kinderen aan tafel hou? Wij zijn vorig jaar begonnen met de Grote Kerst Bingo. Bij de Action koop ik dan de meest gekke dingen waarvan ik weet dat ze die melig vinden (als het leuke prijsjes zijn, doen ze vanzelf fanatiek mee), gaat bij de opper Bingodraaier de Hoge Hoed op en krijgt iedereen een bingokaart en spelen maar.
Nu moet ik wel zeggen dat dit tijdens ons 2e kerstdag diner is, als we met ons vijven zijn. Maar aangezien we dan al een diner op kerstavond én één op eerste kerstdag achter de rug hebben, mag het op tweede kerstdag best wat gemakkelijker, maar zitten we wel gezellig en lang met elkaar aan tafel.
 
 
 
 


XL ballonnen, maak er kerstballen van en hang ze bij de kindertafel
 
Kinderen vinden het al geweldig als hun
tafel mooi gedekt is, makkelijk toch?

Aardbeien, slagroom, hagelslag, klaar!

Xenos of Action verkoopt ongetwijfeld zulk soort flesjes.
Maak er een sneeuwman of rendier van
(dit kun je lekker makkelijk al ver van te voren doen, geen stress).
 
Maak photoboot attributen in kerstsfeer,
leg ze op tafel en maak foto's 
 
Misschien niet in zo'n fles, maar ook
op een karaf water voor op tafel staat
dit etiket leuk.


To do list; schrijf op het tafelkleed van papier
opdrachten die ze moeten uitvoeren, zo zijn ze wel even bezig.
 
Het bestek hebben ze pas nodig als het eten op tafel komt,
tot die tijd kan het leuk verpakt op tafel staan, waar het niet in de weg staat.

Deze is makkelijk om ver van te voren te maken; bekertjes ijs,
aangekleed als sneeuwman.


Zo ziet iedereen waar zijn plekje is, simpel maar leuk.


Goeie ouwe kleurtjes op tafel en kleuren maar,
wel even tafelkleed aanpassen.

Mijn ervaring heeft geleerd dat mijn kids tijdens een kerstdiner
niet zo veel eten, waarschijnlijk van de spanning, dus pak ik niet
overdreven uit met bakken eten. Fruit gaat er altijd wel in.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten